top of page

Akupunktio

 

Akupunktuuri on yleistynyt fysioterapeuttien käyttämänä hoitomuotona tuki- ja liikuntaelimistön vaivoissa. Akupunktio vaikuttaa kipuun, särkyyn sekä lihasten ja koko kehon rentoutumiseen.

 

Hoitokertojen määräarvioidaan asiakkaan tilanteen mukaan. Usein 1-2 x viikossa ja yhteensä 8-10 kertaa annettu hoito on määrällisesti riittävä. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta voi antaa avun. Oireiden helpottumisen jälkeen monet asiakkaat tarvitsevat vain pari hoitokertaa vuodessa pysyäkseen oireettomina.

 

Akupunktion vaikutusmekanismi selitetään kivun lievityksen kautta ja se pohjaa ajatukseen, että akupunktio vaikuttaa hermojärjestelmän välityksellä. Tätä ajatusta vahvistaa mm. Melzackin ja Wall´ n porttikontrolliteoria. Porttikontrolliteoriassa voimakas ääreishermoston ärsyke (akupunktio) estää kipuviestin kulun aivoihin. Akupunktio saa aikaan miellyttävän, pehmeän, kevyen ja kivuttoman olon. Lisäksi akupunktio lisää verenvirtausta kudoksissa, minkä seurauksena lihaksisto rentoutuu.

 

Akupunktiossa sijoitetaan hyvin ohuita neuloja, steriilejä ja kertakäyttöisä neuloja tiettyihin määriteltyihin pisteisiin ongelmasta riippuen. Hoito-aika on 30 min.

 

Akupunktion tuntemukset ovat hyvin yksilöllisiä, mutta aiheuttaa vain vähän epämukavuutta. Tavallisimmin neulan laitto aiheuttaa ihon alla tuntuvaa kolotusta, lievää kiputuntemusta tai hermoaistimusta. Hoidon jälkeen useat tuntevat olonsa energisemmäksi, kun taas toiset tuntevat olonsa rauhallisemmaksi ja rentoutuneemmiksi.

 

 

Akupunktiolla on todistettu olevan myönteisiä vaikutuksia mm:ssa:

 

  • akuutin- ja kroonisen kivun hoidossa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa

  • migreeni

  • unettomuus

  • stressin ja sen oireiden hoidossa

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
bottom of page