Hieronnan vaikutukset
1. Kitkan lämpövaikutus
Lämmönnousu vaikuttaa kudosten venyvyyttä lisäävästi ja parantaa aineenvaihduntaa.
Huolimatta lämmön edullisista vaikutuksista, se ei ole hieronnan pääasiallinen vaikutustapa, kuten monissa muissa fys.hoidoissa. Lämpöä voidaan kudoksiin tuottaa huomattavasti helpommin esim. lämpöpakkauksilla tai saunomalla.
2. Pumppuvaikutus
Hierojan käden liukuessa raajasta kohti kehoa paine suonistossa lisääntyy välittömästi sen edessä ja vastaavasti välittömästi otteen takana vallitsee alipaine. Molemmat paineenmuutokset edistävät nesteen kulkua laskimo- ja lymfasuonissa ja tekevät tilaa syvemmistä kudoksista tuleville uusille nesteille. Paluukierron vilkastuessa luonnollisesti myöskin valtimoverenkierto paranee sen täyttäessä tyhjentyneet suonet. Kun lihakset ovat kireitä ja lihasten sekä lihasaitioiden nestekierto tämän takia vähenee - eikä vain lihaksissa, vaan myös muissa kudoksissa, kuten jänteissä, nivelissä, nivelsiteissä ja luussa - on hieronnan nestekiertoa avustava vaikutus tärkeä. Valtimoveri sisältää hapen ja ravinteet, jotka ovat välttämättömiä kudoksissa olevien solujen elämiseen ja kasvuun. Hieronnan avulla edistetään valtimoveren pääsyä kudoksiin.
3. Kudosten läpäisevyys
Syvät hierontatekniikat aiheuttavat paikallisesti paineen voimakkaan kohoamisen pehmytkudoksissa, mikä avaa aukkoja kudosten kalvoihin edistäen siten nesteiden vaihtoa niiden läpi. Ne parantavat kovan harjoittelun seurauksena lihaksiin kertyvien kuona-aineiden poistumista. Vastaavasti tilalle pääsee hapettunutta ja ravinnepitoista nestettä helpommin.
4. Venytys
Hieronnan avulla voidaan venytää kudoksia, joita ei voida venyttää tehokkaasti muilla tekniikoilla. Pitkittäishierontaa suoritettaessa lihassäikeet venyvät pitkittäissuuntaisesti ja painevaikutuksen seurauksena myöskin poikittaissuunnassa tapahtuu lihaskimpun laajenemista. Tapahtuu siis sekä lihassäikeiden venyttäminen että niiden loitontaminen toisistaan, mikä parantaa lihaksensisäistä nestekiertoa ja rikkoo mahdollisia kiinnikkeitä lihassäikeiden välillä.
5. Arpikudoksen ja kiinnikkeiden rikkominen voimakkaalla venytys- ja kitkahieronnalla
Syntyvät aikaisempien vammojen seurauksena tai ylirasittuneiden kudosten reaktioina toistuviin mikrotraumoihin. Aiheuttaa lisääntynyttä jännitystä paikallisesti lihaksiin ja pehmytkudosten venyvyyden heikkenemistä. Tämä voi johtaa paikallisiin oireisiin muualla johtuen muuttuneiden mekaanisten olosuhteiden aiheuttaman heijastekivun seurauksena. Kiinnikkeet syntyvät fibroottisen sidekudoksen liimatessa eri kudoksia toisiinsa tulehduksen ja mikrotraumojen seurauksena. Syvää kitkahierontaa käytetään arpikudosten ja kiinnikkeiden "rikkomiseen".
6. Lisääntynyt elastiteetti
Liiallinen toistuva ja pitkäaikainen isometrinen lihasjännitys kovettaa lihakset ja niiden elastisuus heikkenee. Kudosten aineenvaihdunnan heikentymisen seurauksena normaali kudos alkaa hävitä ja tilalle tulee vähitellen fibroottista ja vähemmän elastista sidekudosta. Hieronnan avulla on mahdollista venyttää pehmytkudokset niiden pisimpään mahdolliseen pituuteensa kaikissa liikesuunnissa.
7. Mikroverenkierron avautuminen
Hieronta avaa pienet valtimot ja kapilaarit parantaen siten nesteen vaihtoa kudoksissa. Syvä hieronta vapauttaa verisuoniin vaikuttavia aineita, jotka aiheuttavat niiden laajenemisen.
8. Kivun lievitys
Hieronnalla voidaan helpottaa kipua keskushermoston kautta välittyvien refleksien kautta. Tämä tapahtuu vapauttamalla endofiiniksi kutsuttuja hermoston omia hormoneja, jotka poistavat kipua ja nostavat kipukynnystä. Ns. "porttikontrolliteorian" mukaan kipu lievittyy, koska mekanoreseptorien ärsytys estää kivun kulkemasta selkäytimen takasarvesta eteenpäin korkeammille keskuhermoston tasoille.
Lyhyesti: tuntoärsytys voittaa kipuärsytyksen.
9. Rentoutuminen
Lihasten rentoutuminen saavutetaan hieronnan monin mekaanisin vaikutuksin, kuten kohonneen lämpötilan, parantuneen verenkierron ja venytyksen yhteisvaikutuksena.
10. Autonomisen hermoston tasapainotus
Tuki- ja liikuntaelinsairauksissa lihasten jännityksen vähentäminen on todettu vähentävän tehokkaasti sekä päänsärkyoireita että migreenikohtauksia.
11. Hermoston reaktivaatio
Harjoittelun määrää ja kovuutta lisätään vähitellen pitkän aikavälin kuluessa, eikä huomata kudoksiin kertyvää rasitusta. Tämän adaptaation seurauksena ei välttämättä tiedosteta huomattavaakaan jäykkyyttä eikä synny kipuoireita. Hieronnan avulla saadaan mekaanisista aistielimistä tuleva informaatio tavallaan nollattua, jolloin ne hieronnan jälkeen herkistyvät alkaen jälleen aistia jännitystä. Vasta hieronnan jälkeen alkaa lihaksissa tuntua jännitystä ja jopa kipua, jota ei aiemmin huomattu. Sama tilanne ilmenee usein yhtähyvin urheilua harrastamattomilla ihmisillä, varsinkin niska- hartiaseudun alueella. Niskalihakset jännittyvät vähitellen. Jo ensimmäisen hieronnan jälkeen lihasten jännitys tulee kuitenkin tietoisuuteen. Hieronnan avulla voidaan parantaa oman kehon tilan tiedostamista.
Yhteenveto
Hieronnan mekaaniset vaikutukset
-
kitkan aiheuttama lämpeneminen
-
pumpun vaikutus verenkiertoon
-
venytys pehmytkudoksiin
-
arpikudoksen rikkominen
-
kiinnikkeiden rikkominen
-
kudosten läpäisevyyden rikkominen
-
mikroverenkierron avautuminen
-
entsyymien vapautuminen
-
pehmytkudosten elastiteetin lisääminen
-
Hermostoon kohdistuvat vaikutukset
-
rentoutuminen
-
kivun lievitys
-
mikroverenkierron avautuminen
-
autonomisen hermoston tasapainotus
Lähdeluettelo: Jari Ylinen, lääkäri, doctor of osteopathy
Mel Cash, hieroja
Kirjasta Lihashuollon tukitoimet