top of page

KINESIOTEIPPAUKSEN TAUSTAA

Kehittäjä on japanilainen kiropraktikko Kenzo Kase, joka jo 1970-luvun loppupuolella Japanissa tutki ihon kevyen liikuttelun vaikuttavan positiivisesti nivelen liikelaajuuteen sekä koettuun kipuun. Aluksi haluttu vaikutus saatiin terapeutin kosketuksella ja fasilitaatiolla, mutta Kasen tavoitteena oli saada vaikutus myös kestäväksi terapiakerran jälkeen, jolloin syntyi ainutlaatuinen elastinen teippi, joka kiinnitetään iholle erityisten tekniikoiden avulla. 

Kase kehitteli kinesioteipin yhteistyössä japanilaisen erilaisia teollisuus- ja lääkintäalan teippejä valmistavan Nitto Denkon yrityksen kanssa (nykyään lääkinnällisten teippien saralla Nitto Medical). Kehitystyön tuloksena syntyi alkuperäinen kinesioteippi, joka ominaisuuksiltaan on säilynyt periaatteessa samanlaisena aina 80-luvulta saakka. Kinesioteipin nimi puolestaan juontaa juurensa liiketesteistä (kinesis = liike), joiden pohjalta sovellustekniikat kehitettiin. 

Tänä päivänä kinesioteippausta käytetään laajasti ympäri maailmaa.Suomessa fysioterapeuteille on järjestetty kinesioteippauskoulutuksia vuodesta 2008 lähtien.

 

 

Kinesioteippauksen käyttöaiheet

Kinesioteippausta voidaan käyttää laajalti erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin, kuten myös vaikkapa neurologisiin tiloihin. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset kiputilat, liikemallin tai lihastoiminnan häiriöt. Myös esimerkiksi erilaiset turvotustilat voivat olla otollisia kinesioteippauskohteita.

 

Kinesioteippauksen käyttöaiheita voivat olla esimerkiksi:

  Alaraajan alueella:

Polven risti- ja sivusiteiden ongelmat, nilkan nyrjähdys,  kierukan pieni repeämä, polven nivelrikko, pohjekramppi, kantakalvontulehdus, juoksijan tai hyppääjän polvi ja akillesjänteen ongelmat

  Yläraajan alueella:

Frozen shoulder (jäätynyt olkapää), olkapään impingement (ahtauma), olkapään osittainen sijoiltaanmeno, rotator cuff -repeämä (kiertäjäkalvosin), erilaiset olkanivel- / hartiarenkaan alueen ongelmat ja tenniskyynärpää / golfkyynärpää

  Rangan alueella:

Alaselän kipu / venähdys, SI-nivelen kipu / venähdys, whiplash (niskan retkahdusvamma), torticollis (kierokaula), välilevytyrä ja iskias 

 
Kinesioteippauksen vasta-aiheet

 

Kasvaimet, sydämen vajaatoiminta lymfateippauksessa, ihosairaudet, haavat ja tuoreet arvet, verisuonitukokset ja tuntopuutokset teipattavalla alueella.

 

Vaikutukset

Kinesioteippausta käytetään erilaisia tekniikoita hyväksi käyttäen ja yleisimmin lievittämään kipua, lisäämään nivelliikkuvuutta, ohjaamaan liikettä tai kehon käyttöä, kohentamaan asento- ja liiketuntemusta sekä optimoimaan lihastoimintaa. Lihastekniikalla voidaan lisätä tai vähentää lihaksen toimintaa ja aktiviteettia, jolloin lihasta joko aktivoidaan tai rentoutetaan. Lisäksi ligamentti/jänne tekniikka vähentää kuormitusta, "lifting" tekniikka notaa kudosta, jolloin vähennetään painetta ihon alla, faskia tekniikassa liikutetaan faskiaa haluttuun suubtaa ja normalisoidaan faskian liike. Toiminnallisella korjauksella taas saadaan parannettua biomekaniikkaan eli käytetään esim. estämään nivelen ojennusta ja mekaanisella korjauksella optimoidaan nivelen asento sallien kuitenkin normaali liikkuvuus. Lymfatekniikassa lisätään imunestekiertoa ja näin vähennetään turvotusta.

Kinesioteippaus on luonteeltaan sensorinen teippaus ja sen vaikutus perustuu pääsääntöisesti proprioseptiikkaan, ihon ja sen alla olevien kudosten kautta keskushermostolle välittyviin aistimuksiin sekä teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudosten siirtoihin. Kinesioteippausta voidaan käyttää esimerkiksi terapeuttisen harjoittelun tukena ja yhtenä fysioterapeuttisena keinona osana muuta kuntoutusta.

Kinesioteippaus                                                                        
  • Mekaaninen teippaus

  • Täysi liikelaajuus nivelessä            

  • Tukee lihasaktivaatiota ja kehon luonnollista paranemisprosessia 

  • Normaali tai jopa vilkastunut verenkierto                                                                                

Urheiluteippi

  • Sensorinen teippaus

  • Rajoittaa nivelen liikettä

  • Suojaa niveliä ja lihaksia

  • Vähentää verenkiertoa

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
bottom of page